"Cosmopolis" av Don DeLillo

 Cosmopolis

Hur brukar du välja böcker?  Jag har upptäckt att jag ofta väljer böcker med hög igenkänningsfaktor t.ex. relationsromaner, familjekrönikor , uppväxtskildringar ofta skildrade ur kvinnligt perspektiv. Därför brukar jag ibland anstränga mig att hitta böcker som jag inte så lätt kan relatera till – tycker att jag infogar nya perspektiv i tillvaron på det sättet.

En sådan bok som jag helt nyligen avslutat är ”Cosmopolis” av Don DeLillo. Den utspelar sig i NY och startar på Manhattans Upper East side i en fyrtioåttarumsvåning där den snuskigt rike börsmäklaren Eric Packer, 28 år startar sin dag. Alltså så långt från min verklighet man kan komma. Jag har varit i NY en gång för ett par år sedan och kände mig som ett gruskorn i en förvånansvärt välbekant värld – vandrade i miljöer jag sett på film, TV och nyhetssändningar – såg förstås en och annan limousine med mörktonade rutor.

I just en lyxutrustad limousine utspelar sig en stor del av handlingen i Cosmopolis under, som jag tolkar det, ett dygn . Fick lite James Joyce-feeling under läsningen.  Limousinen är intakt med allt ett supermodernt börshandlarkontor brukar innehålla  inkl. chaufför och livvakter. Medarbetare kommer och går under dagen medan limousinen försöker ta sig fram över Manhattan.  Även händelser utefter limousinens färdväg och Eric Packers inre monolog skildras. Det förefaller som alla kvinnliga medarbetare är både medarbetare och älskarinnor. Packer får också syn på sin fru i gatuvimlet och de träffas flera gånger under dagen. Packers läkare undersöker honom varje dag och just denna dag dyker en ersättare till ordinarie läkare upp och konstaterar, som alla tidigare läkare, att Packer har asymmetrisk prostata, vilket återkommer flera gånger i texten och som jag tolkar som en symbol, men jag vet inte riktigt för vad. Allt i den här boken kan vridas och vändas på och den skulle verkligen vara rolig att diskutera med andra läsare. Jag tolkar den som starkt samhällskritisk och handlingen, framför allt slutet, är öppet för tolkningar – en absolut läsvärd bok som stannar kvar - åtminstone i mitt medvetande.

 

Läst | | Kommentera |
Upp